Hoe wij werken
Wanneer ouders kiezen voor Leestalent, dan wordt een aantal documenten opgevraagd om het dossier aan te maken.
Nadat het dossier is beoordeeld en de procedure verduidelijkt, krijgt de leerling meestal twee onderzoeken van elk twee uur. Dit zijn een intelligentieonderzoek en een lees-/spellingonderzoek, waarbij ook het dyslectisch profiel wordt onderzocht. Wanneer alle gegevens compleet zijn, proberen wij de onderzoeken binnen twee weken te plannen, zodat de uitslag snel bekend is.
Na ongeveer vier weken volgt een nabespreking waarin ouders te horen krijgen of er sprake is van dyslexie en of er een indicatie behandeling kan worden gegeven. De ouders kunnen dit verslag met de school delen.
Indien er een indicatie voor behandeling is, dan willen we de behandeling graag op school uitvoeren. Dit is in het belang van het kind; het kind is geen tijd kwijt aan reizen en hoeft zo min mogelijk schooltijd te missen. Ook kan de behandelaar op deze manier sneller en directer afstemmen met de school. Als behandeling op school niet mogelijk is, kan deze natuurlijk altijd onder of na schooltijd op de vestiging plaatsvinden.
Tijdens de behandeling zijn er drie toetsmomenten om de voortgang te bepalen. De school hoeft de AVI- en DMT-toetsen niet meer af te nemen, want dan bestaat de kans dat de leerling teveel getoetst wordt. De uitslagen van deze toetsen kunt u overnemen van de behandelaar.
Verder krijgt u, als de ouders hiervoor toestemming geven, toegang tot ‘Jouw Omgeving’ van Skribbel. Hierin kunt u de behandeling volgen en zien wat het huiswerk is. Dit huiswerk is gebaseerd op de modules waarmee op dat moment wordt gewerkt. Wordt er ook huiswerk in de klas opgegeven, dan is het belangrijk om dit op elkaar af te stemmen. De leerling met ernstige dyslexie heeft namelijk ook behoefte aan vrije tijd na schooltijd!
Het aantal behandelingen is maximaal 52, verdeeld over drie periodes. Het kan zijn dat de derde periode minder behandelingen telt als de resultaten aanleiding geven om te stoppen.
Elektronisch cliëntendossier (ECD)
Leestalent werkt met het elektronisch cliëntendossier (ECD) van Curasoft. Dit systeem is voor ons belangrijk voor (beveiligde) zorgadministratie en declaraties naar gemeenten.
De schoolvragenlijst als onderdeel van het leerlingdossier dient altijd (ook) op papier te worden opgestuurd of meegegeven aan de ouders. Dit in verband met verplichtingen rondom de verantwoording van dossiers in de zorg. De verwijzing – en daarmee de schoolvragenlijst – inclusief handtekening van het bevoegd gezag is hierbij een belangrijk onderdeel.
Wachttijden
Leestalent hanteert voor zowel diagnostiek als behandeling geen wachtlijsten. Zodra wij beschikken over een compleet dossier, streven wij ernaar om binnen twee weken de afspraken voor de onderzoeken met u in te plannen. Het kan voorkomen dat wij eerst moeten wachten op de toestemming vanuit de gemeente, waardoor de wachttijd voor het inplannen van de onderzoeken kan oplopen. Als na het onderzoek blijkt dat er sprake is van EED, streven wij ernaar om de behandeling binnen vier weken op te starten.
Het kan voorkomen dat in bepaalde periodes van het schooljaar de wachttijden voor het inplannen voor het onderzoek (in bepaalde regio’s) langer zijn. Indien dit aan de orde is, worden ouders hierover geïnformeerd. Ook in deze periodes streven wij ernaar u en uw kind zo spoedig mogelijk te helpen. Voor meer informatie over de actuele wachttijden, neemt u gerust contact met ons op via het nummer 078 – 79 00 55.