Vanaf 1 januari 2015 wordt dyslexiezorg, bij het vermoeden van ernstige dyslexie, door jouw gemeente vergoed. Daarom heb je toestemming van de gemeente of de door hen aangewezen uitvoerende zorginstantie (bijv. het wijkteam) nodig om gebruik te kunnen maken van de vergoede dyslexiezorg bij Leestalent.
De gemeente die verantwoordelijk is voor het vergoeden van deze zorg is in principe de gemeente waar de ouder met het gezag woont. Ligt het gezag bij beide ouders en wonen beiden (zoals bekend in de Basisregistratie Personen (BRP)) in dezelfde gemeente, dan is deze gemeente verantwoordelijk voor de vergoeding van de dyslexiezorg.
Als ouders in verschillende gemeenten wonen, ze beiden het gezag dragen en het kind bij beide ouders woont, dan moet er een hoofdverblijf worden aangewezen. Dit kan in het geval van echtscheiding door de rechter bij de scheidingsuitspraak bepaald zijn. Is dit niet het geval, dan kunnen ouders aangeven wat het hoofdverblijf is van het kind. Kunnen of willen ouders dit niet aangeven, dan hanteren de twee desbetreffende gemeenten in onderling overleg het criterium dat de gemeente waar de dyslexiezorg georganiseerd kan worden binnen het sociale netwerk (school, sport, vriendenkring) van het kind verantwoordelijk is voor de vergoeding van de dyslexiezorg.
Wanneer je de postcode van het woonadres of het hoofdverblijf van de leerling invult, zie je direct de contactgegevens van jouw gemeente en informatie over de gesloten zorgovereenkomst voor diagnostiek en behandeling met Leestalent. Doe hier de postcode check.
In het geval er sprake is van een andere situatie dan hier beschreven, verwijzen we je naar het stroomschema Woonplaatsbeginsel.