Zo gaat het in z’n werk
Contact met Leestalent begint als je zich aanmeldt bij het klantcontactcentrum. Wij vragen jou en de school om een aantal formulieren in te vullen en op te sturen. Dit kan heel makkelijk online via e-mail, maar als dat niet lukt mag het ook op papier. De zorg mag starten nadat uw gemeente hiervoor met een zogenoemde toestemming voor zorg heeft verleend. Hoe deze route eruit ziet wisselt per gemeente. Neem voor vragen contact op met het klantcontactcentrum. Als het dossier compleet is en voldoet aan de eisen, maken we de afspraken voor de twee onderzoeken en intake met ouders/verzorgers. Dit zijn afspraken van ongeveer twee uur. Jouw kind wordt dan onderzocht door een psycholoog of orthopedagoog die met Leestalent samenwerkt. Tussen het plannen van het onderzoek en het plaatsvinden zit meestal drie weken, maar dit kan ook afhangen van uw eigen agenda (bijvoorbeeld vakantieplannen) en van het tijdstip waarop de beschikking van de gemeente binnen is.
Tijdens het eerste onderzoek wordt de intelligentie van jouw kind getest. Dit onderzoek is niet nodig als er minder dan twee jaar geleden een intelligentieonderzoek is gedaan. Tijdens de tweede afspraak onderzoeken we het niveau van lezen en spelling en kijken we of jouw kind de kenmerken heeft van dyslexie. Bij de aanmelding wordt ook een afspraak gemaakt voor de nabespreking van het verslag. Deze nabespreking is gemiddeld vier weken na het eerste onderzoek. Je krijgt dan de uitslag van het onderzoek te horen en de mogelijkheden voor het vervolgtraject.
Blijkt uit het onderzoek dat bij jouw kind sprake is van EED (ernstige enkelvoudige dyslexie) en dat behandeling wordt geadviseerd? Dan ontvang je een dyslexieverklaring en kunnen de behandelingen starten. Ondersteuning in de klas Naast de behandeling is het belangrijk dat jouw kind op een goede manier begeleid wordt in de klas. Jouw kind heeft extra leestijd nodig, of eventueel gesproken instructie. Ook kan het zo zijn dat de spellingsfouten minder zwaar worden gerekend wanneer het niet om spelling gaat. Het is belangrijk dat uw kind complimenten krijgt over wat wel goed gaat! Elektronisch cliëntendossier (ECD) Leestalent werkt met het elektronisch cliëntendossier (ECD) van Curasoft. Dit systeem is voor ons belangrijk voor (beveiligde) zorgadministratie en declaraties naar gemeenten.
Wachttijden
Leestalent hanteert voor zowel diagnostiek als behandeling geen wachtlijsten. Zodra wij beschikken over een compleet dossier, streven wij ernaar om binnen twee weken de afspraken voor de onderzoeken met jou in te plannen. Het kan voorkomen dat wij eerst moeten wachten op de toestemming vanuit de gemeente, waardoor de wachttijd voor het inplannen van de onderzoeken kan oplopen. Als na het onderzoek blijkt dat er sprake is van EED, streven wij ernaar om de behandeling binnen vier weken op te starten.
Het kan voorkomen dat in bepaalde periodes van het schooljaar de wachttijden voor het inplannen voor het onderzoek (in bepaalde regio’s) langer zijn. Indien dit aan de orde is, worden ouders hierover geïnformeerd. Ook in deze periodes streven wij ernaar jou en jouw kind zo spoedig mogelijk te helpen. Voor meer informatie over de actuele wachttijden, neem dan gerust contact met ons op via het nummer 078 – 790 00 55.