Onderzoek door Leestalent

De juf of meester op school merkt dat jij moeite hebt met lezen en/of spelling. Daarom krijg je extra hulp. Je krijgt hulp aan de instructietafel en daarna zelfs buiten de klas. Zo zorgt school ervoor dat je voldoende oefening krijgt.

Maar als het dan nog steeds niet beter gaat met lezen? Dan is het belangrijk dat je te weten komt waaróm je zoveel moeite hebt met lezen en spellen. En waarom bijvoorbeeld ook het onthouden van de tafels zo moeilijk gaat. Daarvoor kun je bij Leestalent komen. Bij Leestalent werken mensen die kunnen onderzoeken of je dyslexie hebt. Ze kijken of jij, naast de extra hulp op school, behandeling nodig hebt om te leren lezen.

Je krijgt eerst een intelligentieonderzoek. Je zit samen met de onderzoeker in een kamer en je mag laten zien wat je kan. De onderzoeker stelt vragen, je moet puzzeltjes maken en je mag rekenen. Het is niet voor een cijfer. Als je je best doet is het altijd goed!

Een aantal dagen later krijg je een tweede onderzoek. Dat is bij dezelfde onderzoeker, dus die ken je dan al een beetje. We gaan kijken hoe je leest en hoe je woorden spelt. We onderzoeken ook welke letters je kent en hoe jij kunt ‘spelen’ met klanken. Vier weken later krijgen je ouders de uitslag van het onderzoek. Dan kan het zijn dat je behandeling krijgt voor je dyslexie.