Informatie voor Gemeentes/Wijkteams

Gemeentes en wijkteams hebben bij Leestalent de beschikking over een vast aanspreekpunt bij wie ze terecht kunnen met vragen over onze werkwijze. Iedere regio heeft een eigen coördinator. Ook heeft Leestalent korte lijnen met de scholen en biedt de zorg altijd in de naaste omgeving van het kind. Zo is de dyslexiezorg altijd dichtbij!

Dyslexie informatie voor gemeentes

Kosten en vergoede zorg

Samen met de gemeente probeert Leestalent de kosten voor vergoede dyslexiezorg beheersbaar te houden. Dit doen we onder andere door het verzorgen van de implementatie van het interventieprogramma Bouw!. De Hoeksche Waard is een voorbeeld van een regio waar Leestalent een belangrijke bijdrage levert. Het programma Bouw! is door de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld voor de preventieve aanpak van leesproblemen. Met de inzet van dit programma in groep 2 t/m 4 kan het aantal diagnoses dyslexie met meer dan 60% worden verminderd. Bovendien wordt het leesniveau van de grote groep leeszwakke (risico?) leerlingen (25% laagste scores) verhoogd tot gemiddeld niveau. De effectiviteit van Bouw! is met subsidie van het ministerie van OCW wetenschappelijk aangetoond. De aanpak is zeer kosteneffectief; de besparingen op dyslexiezorg zijn groter dan de investeringen in het preventieprogramma. Leestalent verzorgt de implementatie van Bouw! in samenwerking met Lexima.

Onderzoek en behandeling door Leestalent

Hoe wij werken

Leestalent brengt de dyslexiezorg naar de kinderen toe door de behandeling op school uit te voeren.

Wanneer ouders kiezen voor Leestalent, dan wordt een aantal documenten opgevraagd om het dossier aan te maken.

Nadat het schooldossier is beoordeeld en de procedure verduidelijkt, krijgt de leerling meestal twee onderzoeken. Dit zijn een intelligentieonderzoek en een lees-/spellingonderzoek, waarbij ook het dyslectisch profiel wordt onderzocht.

Na ongeveer vier weken volgt een nabespreking waarin ouders te horen krijgen of er sprake is van dyslexie en of er een indicatie behandeling kan worden gegeven. De ouders kunnen dit verslag met de school delen.

Wordt een indicatie tot behandeling gegeven, dan behandelen wij het kind in principe in zijn/haar vertrouwde omgeving: op school.

 

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

    Morbi leo risus, porta ac consectetur ac, vestibulum at eros. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

    Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

    Volg ons op