Dyslexie en toch een mooie carrière: Deze beroemdheden zijn het grote bewijs!

 


Kinderen met dyslexie kunnen zich erg onzeker voelen. Dat is begrijpelijk, want het kan heel frustrerend zijn als je merkt dat jij meer moeite hebt met lezen dan je klasgenootjes. Ook ouders maken zich vaak zorgen. Want wat betekent dat voor de toekomst van hun kind? Natuurlijk heeft dyslexie veel impact op het leven van zowel jouw zoon of dochter, als op het hele gezin. Maar wist je dat dyslexie hebben ook voordelen heeft?

Zo zijn kinderen met dyslexie vaak erg innovatief en kunnen ze goed improviseren. Daarnaast beschikken veel dyslectici over een goed analytisch vermogen en zijn ze heel creatief. Steeds meer werkgevers ontdekken de unieke vaardigheden van dyslectici. Volgens accountantskantoor EY kunnen dyslectici zelfs organisaties helpen om de uitdagingen van het bedrijfsleven in de 21ste eeuw het hoofd te bieden. Volgens hen verrijken dyslectische medewerkers zelfs bedrijven. Zij zien dyslexie niet als een gebrek of een handicap, maar als een vorm van ‘neurodiversiteit’, zo blijkt uit de rapportage ‘Value By Dyslexia’.

Als je dyslexie hebt, ben je misschien wel een beetje anders, maar onzeker hoef je niet te zijn! Dyslexie biedt juist ontzettend veel kansen. Bewijs nodig? Deze beroemdheden laten zien dat dyslexie beslist geen belemmering hoeft te zijn!

 

Jamie Oliver 

De wereldberoemde kok is het bewijs dat het hebben van dyslexie beslist geen beperking hoeft te zijn! In een interview met de Britse stichting Made By Dyslexie deelde hij zelfs zijn ervaring met dyslexie en geeft hij ook advies hoe hij hiermee om gaat. De Britse topchef vindt dat het tijd wordt dat ouders beseffen dat dyslexie juist vele positieve eigenschappen met zich meebrengt. Zo zegt Jamie zelf dat dyslexie ervoor zorgt dat hij problemen op de werkvloer door zijn dyslexie anders bekijkt en daardoor ook snel probleem kan oplossen. 

Ingvar Kamprad 

Dat dyslectici erg creatief zijn, bewijst Ikea oprichter Ingvar Kamprad. Sterker nog, de naam IKEA is vanwege zijn dyslexie ontstaan door de initialen van zijn naam en de boerderij waar hij is opgegroeid én het nabij gelegen dorp Agunnaryd in Småland. Ook zijn vele namen van het IKEA meubilair verzonnen door Ingvar zelf, doordat hij vanwege zijn dyslexie moeite had om de voorraadcodes te onthouden.

Walt Disney

Dat dyslexie niet in de weg hoeft te staan, blijkt ook uit het succes verhaal van Walt Disney. Vrijwel iedereen heeft weleens een Disney klassieker gezien, maar vele weten niet dat de oprichter zelf, Walt Disney, dyslexie heeft. Als kind kreeg hij vaak van leraren te horen dat hij teveel zat te dagdromen. Door zijn dyslexie had hij veel moeite met lezen en spelling en ging hij daarom veel liever tekenen. Zo ontstond het idee voor Mickey Mouse en de rest is geschiedenis! Eén van de sterke punten van dyslectici is het visuele geheugen en Walt Disney is hier het grote voorbeeld van. 

Vlogger Jordi van den Bussche (Kwebbelkop)

De bekende YouTuber Jordi ‘Kwebbelkop’ van den Bussche is één van de meest succesvolle Nederlanders op Youtube. De naam van zijn kanaal heeft hij te danken aan zijn dyslexie, doordat hij als zesjarig een sprookje had getekend die hij Kwebelkop noemde. Jaren later voegde hij er een B aan toe en zo ontstond zijn Youtube kanaal. Hoewel Jordi vroeger werd gepest vanwege zijn dyslexie, heeft hij nooit opgegeven en altijd zijn dromen achterna gevolgd. Na het behalen van zijn vwo-diploma besloot hij een tussenjaar te nemen. Vervolgens ging hij aan de slag met zijn vlogs en inmiddels is hij de op 2 na de meest populaire en bekende YouTuber van Nederland. 

Jacques Vriens 

Jacques Vriens is één van de bekendste en succesvolste schrijvers van kinderboeken. Iets waar Jacques als klein jongetje nooit van had kunnen dromen, omdat hij vroeger ontzettend veel taalfouten maakte. Pas later kreeg Jacques de diagnose dyslexie. Ondanks dat hij veel onvoldoendes haalde voor schrijven, wilt hij graag kinderen met dyslexie stimuleren om hun dromen achter na te jagen: Geef de moed niet op! Als je graag wilt schrijven: Gewoon doen! Niet te veel denken aan de fouten die je maakt” 

Daar is Leestalent het volledig mee eens! Het oefenen neemt de dyslexie niet weg, maar hoe vaker dyslectici blijven oefenen, des te meer handvatten en ezelsbruggetjes zij leren om lees- en spellingsmoeilijkheden op te kunnen lossen, zodat ieder kind met dyslexie hun dromen kunnen achtervolgen! 

 

Heeft jouw kind moeite met lezen en spelling en heb je het vermoeden dat er weleens sprake kan zijn van dyslexie? Neem dan contact op met Leestalent via 078 – 790 000 55 of mail naar info@leestalent.nl.  

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

    Morbi leo risus, porta ac consectetur ac, vestibulum at eros. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

    Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

    Volg ons op